Wat is rainrot en hoe kun je het behandelen?

Rainrot, ook wel regenschurft genoemd, is een bacteriële infectie van de bovenste laag van de huid. Deze infectie wordt veroorzaakt door de bacterie Dermatophilus. Deze bacterie zit in het algemeen op de huid van paarden en mensen. De bacterie richt pas schade aan wanneer deze de huid binnendringt. Wanneer de huid van paarden langdurig nat is, kan de beschermende vetlaag verdwijnen, hierdoor krijgt de bacterie de kans om de huid binnen te dringen. Je ziet rainrot dan ook voornamelijk bij paarden die bij nat weer veel buiten staan. 

Wat zijn de symptomen van rainrot?

De eerste symptomen van rainrot zijn verdikkingen of bobbels op de huid. De haren kleven aan elkaar en ontstaan er dikke korsten. Deze korsten kunnen met haar en al afgetrokken worden. Onder de korsten is een geel/groene puslaag te zien met roze/rode wondjes. Bij paarden die veel buiten staan, kun je de infectie in strepen vanaf de rug naar beneden zien lopen. Na het verdwijnen van de korsten ziet de infectie eruit als een huidschimmel.

Wanneer rainrot op de benen voorkomt, lijkt het erg op mok en het paard kan er zelfs kreupel van worden. Rainrot is namelijk erg pijnlijk voor het paard.

Wanneer je niet zeker weet of de aandoening die je paard heeft rainrot is, kun je een monster van de pus en korsten laten nemen door de dierenarts. De dierenarts kan bevestigen of het echt rainrot is.

Wat is de oorzaak van rainrot?

Rainrot ontstaat op het moment dat de huid kwetsbaar is, bijvoorbeeld door een wondje of wanneer de beschermende vetlaag is verdwenen, door langdurige blootstelling aan regen. Ook paarden die regelmatig gewassen worden of een verminderde weerstand hebben, hebben grotere kans dat de bacterie de huid binnendringt. Daarnaast kan rainrot zich ontwikkelen als de hygiënische omstandigheden en de verzorging te wensen overlaat.

Paarden die al eens besmet zijn geweest, zijn extra gevoelig voor een nieuwe besmetting.
Paarden kunnen elkaar ook besmetten, ieder paard met dit huidprobleem vormt een bron van infectie voor andere paarden. Zelfs de korsten bevatten genoeg bacteriën om een infectie bij een ander paard te veroorzaken. De besmetting kan ook worden overgedragen via borstels en andere materialen. Het is van belang om borstels en andere materialen van besmette paarden goed te ontsmetten. Lees ook: Zo kun je paardenborstels schoonmaken en ontsmetten

 

Hoe kun je rainrot behandelen?

Rainrot kun je zelf behandelen. Allereerst moeten alle korsten met haar en al worden verwijderd. Het verwijderen van de korsten kan gedaan worden met een rosborstel. Nadat de kosten zijn verwijderd, moet de huid van het paard worden gewassen met een desinfecterende shampoo. Droog daarna het paard weer goed af. Een solarium of zonlicht kunnen er bij helpen om het paard goed te laten opdrogen. Herhaal dit dagelijks, gedurende een week.

Zorg er daarnaast voor dat je paard goed droog blijft. Even niet buiten in de regen staan en afsponzen is ook geen goed idee. Ook moeten alle borstels en andere materialen goed worden ontsmet.

Wanneer deze maatregelen niet genoeg zijn, kan er nog antibiotica gebruikt worden. Raadpleeg hiervoor een dierenarts.

Bij een juiste behandeling zullen de wondjes snel genezen. Het komt vaak voor dat de nieuw aangegroeide haren wit zijn, dit is een gevolg van een beschadigde huid.

De infectie kan ook overgaan van paard op mens. Pas daarom op met een beschadigde huid of wondjes bij besmette paarden. Bij mensen geneest de infectie gelukkig snel.

bron: horsefitshop, dierenklinieken.net

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *