Wat is flemen en waarom doen paarden het?

Paarden trekken wel eens hun bovenlip op en steken hun hoofd hoog in de lucht, dit is flemen. Je hebt dit vast wel eens zien gebeuren. Het ziet er grappig uit, maar naast dat het er grappig uitziet doen paarden dit met een reden. Ze ruiken namelijk iets bijzonders. Wil je meer weten over flemen, wat het is en waarom paarden dit doen? Lees dan snel verder.

Wat is flemen?

Bij flemen ademt het paard lucht in door de neus en houdt deze lucht enkele seconden vast. Dit doet het paard door de bovenlip op te trekken, omdat zo de neus wordt afgesloten. Dit is een grappig gezicht en het lijkt alsof het paard lacht, want de voortanden worden zichtbaar.  Daarnaast strekken paarden meestal de hals naar voren en steken ze hun hoofd in de lucht.

Paarden hebben in de neusholte een klein orgaan dat het orgaan van Jacobson wordt genoemd. Wij hebben dit orgaan ook, net als andere dieren, maar bij ons is dit orgaan nauwelijks ontwikkeld. Wanneer paarden een geur ruiken die zij erg interessant vinden, dan leiden paarden die geur naar het orgaan van Jacobson door te flemen. Hierdoor blijft de geur langer in de neus zitten en kunnen paarden deze geur beter analyseren.

Waarom flemen paarden?

Naast gewone geuren halen paarden ook informatiegeuren uit de lucht. Paarden stoten namelijk signaalstoffen af, zodat andere paarden deze weer kunnen ruiken. Dit is een manier waarmee paarden met elkaar communiceren. Om deze signaalstoffen naar het orgaan van Jacobson te krijgen, kunnen paarden gaan flemen. Paarden flemen voornamelijk wanneer ze signaalstoffen van andere paarden ruiken. Signaalstoffen zitten in urine, mest, speeksel of andere vloeistoffen die afkomstig zijn van paarden.

Gedomesticeerde paarden flemen soms ook wanneer ze een nieuwe smaak of geur waarnemen.

Sommige paarden vertonen gedrag vergelijkbaar met flemen wanneer ze pijn hebben, zoals bij koliek of maag- en darmklachten. Ook merries die pijn ervaren tijdens de bevalling kunnen gaan flemen. Wees er alert op wanneer je paard ineens veel aan het flemen is, dat dit pijn als oorzaak kan hebben.

Wanneer je je paard hebt aangeleerd om te flemen op commando, kan je paard ook opeens gaan flemen omdat hij graag een beloning, zoals voer of aandacht wil.

Hengsten, merries, ruinen en veulens

Omdat een hengst de geur van hengstige merries wil onderzoeken, flemen hengsten het vaakst. Een hengst kan hierdoor onderzoeken of een merrie klaar is om zich te laten bevruchten.

Merries flemen ook, maar minder vaak dan hengsten. Merries flemen vooral wanneer er een nieuw veulen is geboren. Ook ruinen flemen af en toe, maar veel minder vaak dan hengsten.

Veulens kunnen vlak na de geboorte al flemen. Veulens doen dit na de geboorte veel om de geur van de moeder goed in zich op te nemen. Dit is belangrijk om een band met de moeder te krijgen. Vooral in de eerste vier weken, van het leven van een veulen, flemen veulens veel. Hengstveulens flemen vaker dan merrieveulens.

Heb jij je paard wel eens zien flemen?

bron: Bit, horsefullness

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *