Tips voor het schoonmaken en onderhouden van je cap

Iedereen die paardrijd gebruikt een cap, dat hoop ik tenminste, voor de veiligheid. Een cap is erg belangrijk voor je veiligheid en deze wil je dan ook in een goed staat behouden. Een cap bestaat grotendeels uit schuim, kunststof en stoffen die bij elkaar worden gehouden met lijm. Je wilt natuurlijk niet dat de materialen die je hooft moeten beschermen verzwakken. Net als je paard heeft  een cap ook verzorging nodig. Ook wil je vast graag rijden met een frisse cap. Ik leg je uit hoe je je cap het beste kan schoonmaken en onderhouden.

Binnenkant cap schoonmaken

Na een tijdje komt je cap helemaal onder het zweet, make-up, zonnebrand en zand te zitten. Dit gaat zich ophopen aan de binnenkant van je cap en kan uiteindelijk je voering kapot maken. Het is daarom belangrijk om je cap regelmatig eens schoon te maken.

Als je je cap gaat schoonmaken is het belangrijk om producten te gebruiken die speciaal voor het reinigen van een cap zijn. Als je dit niet doet kan het zijn dat je je cap eerder moet vervangen. Het wassen van je cap in een sopje, de vaatwasser of wasmachine is dan ook een heel slecht idee. Het zorgt er namelijk voor dat je cap veel minder effectief wordt. Wat tijdens een val best gevaarlijk kan zijn, omdat je cap je dan niet meer beschermt.

Sommige caps hebben een binnenkant die eruit gehaald kan worden. Zo kun je de binnenkant heel gemakkelijk uitwassen.

Het is ook aan te raden om na het rijden je cap te laten drogen in de buitenlucht. Hierdoor blijft je cap langer fris.

Buitenkant cap schoonmaken

De buitenkant van de helm is gemakkelijk schoon te maken. Wanneer je een cap hebt met een gladde kunststoffen buitenkant, kun je deze gewoon schoonvegen met een vochtig doekje. Het is belangrijk dat je geen schoonmaakmiddelen gebruikt op je cap, om het materiaal van je cap niet te beschadigen.

Een cap met een stofje aan de buitenkant kan snel stoffig worden. De buitenkant kun je schoonmaken, wanneer de cap helemaal droog is. Dit kun je doen door met een zachte borstel de cap te borstelen. Ook kun je gebruik maken van een stofzuiger om het stof eraf te krijgen. Wanneer je echte vlekken hebt in je cap, kun je deze schoonmaken met een vochtige doek.

Opbergen van je cap

Je kunt je cap het beste opbergen in een speciale tas of hoes om beschadigingen te voorkomen. Als je de cap voor een langere periode wilt opbergen is het belangrijk dat je de cap niet in een hoes bewaard, maar op een geventileerde plaats.

Niet in de zon leggen

Daarnaast is het belangrijk om je cap niet in de zon te leggen of bloot te stellen aan te hoge temperaturen. Je cap in een hete auto neerleggen is geen goed idee, dit kan er ook voor zorgen dat je cap minder effectief wordt. Het binnenste gedeelte van de cap, wat je hoofd beschermd tijdens een val, kan gaan smelten wanneer dit wordt blootgesteld aan te veel hitte. Probeer daarom te allen tijde je cap op een koele plaats te bewaren.

Niet uitlenen

Net als schoenen zich vormen naar je voeten wanneer je ze draagt, vormen helmen zich naar je hoofd als je ze draagt. Dat is de reden waarom je een cap niet moet uit lenen aan een ander, de cap kan namelijk uitgerekt worden door een ander en daardoor niet perfect meer passen.

Wanneer vervangen

Iedere cap is gemaakt om je hoofd te beschermen wanneer je van je paard valt. Het wordt aangeraden om na iedere valt op je hoofd de cap te vervangen, omdat je cap na een val niet meer goed zijn werk doet. Ook het laten vallen van je cap op een harde ondergrond kan je cap beschadigen. Vaak kun je aan de buitenkant niet zien dat je cap beschadigd is, maar je cap is na een val wel degelijk beschadigd. Wanneer je nog niet gevallen bent met je cap is het aan te raden om je cap iedere vijf jaar te vervangen.

Wist jij dat je zo voorzichtig met je cap om moet gaan?

Bron: EQUISEARCH, the spruce

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *