Tips voor het kopen van een paard

Eindelijk is het dan zo ver: je mag een paard kopen! Er is niets leukers dan het uitzoeken van je eigen paard. Dat het niet altijd even gemakkelijk is, is ook een feit. Bij het kopen van een paard komt veel meer kijken dan je waarschijnlijk in eerste instantie had verwacht. Ik heb een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je kunt gebruiken wanneer je van plan bent een paard te kopen.

Wat zijn je wensen?

De eerste stap is om te bepalen wat voor paard je wilt. Wat is je doel met je nieuwe paard? Wil je wedstrijden gaan rijden? Of wil je je paard alleen recreatief rijden? Wat moet je paard allemaal kunnen? Ben je van plan om te gaan springen, dressuren, mennen of alleen buitenritten te maken? Wat voor ras past bij je? Als je veel wilt springen is een fjord of een fries wellicht niet zo geschikt. Ook is het handig om te kijken naar het karakter van het ras. Als je je eerste paard koopt wil je misschien niet beginnen met een volbloed arabier, omdat die erg temperamentvol zijn. Wat voor geslacht moet je paard zijn? Heb je het liefst een ruin, merrie of een hengst? Hoe oud wil je dat het paard is? Wil je een jong paard? Is het je eerste paard? Neem dan liever een paard die ouder dan 8 jaar is. Hoe groot moet je paard zijn? Groei je zelf nog? Neem dan een paard op de groei, want het zou zonde zijn als je er na een jaar al te groot voor bent geworden. Bedenkt van te voren goed wat je wensen zijn, zodat je gerichter opzoek kunt gaan naar het perfecte paard.

Kijk goed om je heen

Als je weet wat voor paard je zoekt, kun je je zoektocht naar het perfecte paard starten. Maar waar begin je? Op internet kun je al heel veel paarden vinden. Zo zijn er verschillende websites waar paarden te koop staan, zoals sporthorses.nl, marktplaats.nl en ehorses.nl. Kijk ook eens op Facebook. Facebook heeft namelijk veel groepen en pagina’s waar paarden te koop worden aangeboden. Verder is het altijd slim om aan je vrienden en familie te laten weten dat je opzoek bent naar een paard. Wellicht kennen zij nog mensen die op het punt staan hun paard te verkopen of komen ze een leuk paard tegen op internet.

Paard bekijken

Heb je eindelijk een paard gevonden wat je leuk lijkt? Dan kun je nu een afspraak maken om te gaan kijken. Als je bij het paard gaat kijken is het handig om iemand mee te nemen die veel verstand heeft van paarden, zoals je instructeur of een kennis die veel van paarden weet. Deze persoon kijkt veel objectiever naar het paard, omdat diegene het paard zelf niet koopt.

Haal het paard zelf uit de stal, om te kijken hoe hij zich gedraagt. Geef het paard een poetsbeurt en test of je het paard overal mag aanraken. Longeer het paard om te kijken hoe hij loopt en ga vooral ook zelf even rijden. Laat alles opnemen, zodat je later ook terug kunt zien hoe het paard reageerde op bepaalde dingen en hoe het paard loopt.

Laat het paard keuren

Heb je een paard gevonden dat je graag wilt kopen? Laat het paard dan altijd eerst klinisch keuren. Ook als de koper een recent keuringsrapport heeft is het verstandig om het paard zelf nog eens te laten keuren. Bij een klinische keuring wordt beoordeelt of het paard op dat moment eventuele gebreken heeft. Je hebt dan meer zekerheid dat je paard niets mankeert.

Naast de klinische keuring kun je het paard ook nog röntgenologisch laten keuren. Dit wordt vaak gedaan bij aankoop van duurdere paarden. Ook wanneer je je paard wilt verzekeren is een röntgenologische keuring nodig. Bij een röntgenologische keuring worden röntgenfoto’s gemaakt van de benen van het paard. Ook is het mogelijk om foto’s te laten maken van de rug of hals.

Neem de tijd

Het kopen van een paard is niet zomaar iets. Het is een aankoop waar je toch een hele tijd mee wilt doen. Denk er goed over na voordat je je besluit maakt. Probeer het paard zo vaak mogelijk uit. Vraag eventueel of je het paard op proef mag, zo kun je zien hoe het paard op een andere omgeving reageert.

Voldoet het paard niet helemaal aan je eisen, kijk dan gewoon verder. Er zijn genoeg paarden, dus het perfecte paard zal er vast en zeker tussen zitten.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *