5 Tips om je paard sneller te laten verharen

De lente komt eraan!  Dit betekend niet alleen mooi weer, waar we nu echt wel aan toe zijn, maar voor ons als paardenliefhebber ook dat de paarden gaan verharen. Ik kom de paarden haren al overal tegen. In de stal, op de poetsspullen en nadat ik bij mijn paard ben geweest zit ik er helemaal onder, herkenbaar? Het liefst willen we hier zo snel mogelijk weer vanaf zijn, daarom geef ik je tips om je paard makkelijker te laten verharen. 

1. Poetsen, poetsen en nog meer poetsen

Om de haren zo snel mogelijk te verwijderen is de beste oplossing: zoveel mogelijk poetsen. Het beste kun je hiervoor rosborstels gebruiken. Gebruik hiervoor het liefst plastic of rubber borstels, in plaats van ijzeren borstels, omdat deze beter zijn voor je paard. Ook kun je gebruikmaken van een borstelblok, deze werkt ook nog eens goed voor het verwijderen van mestplekken en eitjes van horzels. Een poetshandschoen en een massageborstel zijn ook goede hulpmiddelen om het verharen makkelijker te maken. Zoveel mogelijk poetsen en we zijn het snelst van al die haren af!

Tips om je paard makkelijker te laten verharen1. Poetsblok – €3,95 2. Grote rosborstel – €3,00 3. Verhaarbostel – €19,95 4. Massagehandschoen – €3,17

2. Daglicht

In tegenstelling tot wat je misschien zult denken, hangt het verharen niet af van de stijging van de temperatuur, maar van de hoeveelheid daglicht. In de lente neemt niet alleen te temperatuur toe, maar wordt het ook steeds langer licht buiten. Meer licht betekend sneller verharen. Door je paard zoveel mogelijk buien te zetten, verliest je paard sneller zijn wintervacht.

3. Veel beweging

Paarden die veel beweging krijgen, verliezen gemakkelijker en sneller hun wintervacht dan paarden die minder beweging krijgen. De oorzaak hiervan is dat beweging de doorbloeding stimuleert, dit zorgt er weer voor dat de haarzakjes beter werkzaam zijn. Zorg ervoor dat je paard actiever is in deze periode, om zo snel mogelijk van de wintervacht af te zijn.

4. Vitaminen en mineralen

Voeding speelt ook een grote rol bij het verharen van je paard. Gezonde paarden, die genoeg vitaminen en mineralen binnen krijgen, verharen meestal binnen twee weken. Heeft je paard meer moeite met het verharen, dit is meestal bij oudere paarden het geval, dan kan zijn dat je paard een tekort aan vitaminen en mineralen heeft. Het is dan goed om je paard een supplement te geven met extra vitaminen en mineralen.Een tekort aan vitaminen en mineralen zorgt ervoor dat het verharen wat langer duurt dan normaal.

5. Glanzende vacht

Voor een mooie en glanzende zomervacht kun je lijnzaadolie toevoegen aan de voeding van je paard. Lijnzaadolie bevat vitamine A, D en E, deze vitaminen zorgen voor een glanzende en gezonde vacht. Lijnzaadolie helpt dus niet bij het verharen, maar zorgt wel voor een mooie, gezonde en glanzende zomervacht.

Is jouw paard al aan het verharen? Gaat dit bij jouw paard meestal snel, of kun je deze tips wel gebruiken? Heb je zelf nog tips laat het dan weten in een reactie hieronder. 

Bronnen: Pumpsenpaarden, Bit, ProEquineGrooms

Eén reactie Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *