Rijlaarzen schoonmaken en onderhouden

Wanneer je echte lederen paardrijlaarzen koopt, wil je deze natuurlijk  zo lang mogelijk mooi houden. Als je  lederen rijlaarzen niet schoonmaakt en onderhoud, dan zullen ze helaas niet lang meegaan. Lederen paardrijlaarzen zijn duur, die wil je volgend jaar niet weer hoeven te vervangen. Om er voor te zorgen dat je laarzen zo lang mogelijk meegaan heb ik een aantal tips voor je om je laarzen schoon te maken en te onderhouden. Deze tips zijn gericht op het schoonmaken en onderhouden van lederen paardrijlaarzen.

Rijlaarzen schoonmaken

Het belangrijkste wanneer je je rijlaarzen zo mooi mogelijk wilt houden is natuurlijk om ze goed schoon te houden. Wanneer je laarzen onder het modder en zand zitten, is het belangrijk dat je dit er zo snel mogelijk afhaalt. Maak je laarzen het liefst na iedere keer dat je ze hebt gebruikt schoon. Je laarzen worden altijd vies, ook al zie je de viezigheid niet direct. Zweet van je paard kan bijvoorbeeld het leer aantasten.

Om je laarzen schoon te maken gebruik je het beste een zachte borstel (zodat je geen krassen in het leer krijgt) en lauwwarm water. Gebruik absoluut geen zeep bij het schoonmaken van je lederen rijlaarzen, in zeep zitten chemicaliën die het leer kunnen beschadigen. Je kunt wel lederzeep gebruiken om je rijlaarzen mee schoon te maken.

Nu je de laarzen hebt schoongemaakt, laat je je rijlaarzen even drogen voordat je verder gaat met de volgende stap.

Verzorgen van je rijlaarzen

Je moet je rijlaarzen naast het schoonmaken ook goed verzorgen. Zo kun je voorkomen dat het leer uitdroogt en gaat scheuren.

Wanneer je lederzeep gebruikt hebt, kan het zijn dat er ook al een verzorgend middel inzit, dan kun je deze stap overslaan. Zit dit er niet in of heb je geen lederzeep gebruikt is het belangrijk om je laarzen te verzorgen met ledervet.

Gebruik een schone doek om het ledervet dun aan te brengen. Laat het ledervet een aantal minuten inwerken en haal dan de doek nogmaals over de laars om zo het overtollige vet te verwijderen.

Waterafstotende spray

De meeste rijlaarzen zijn zo gemaakt dat ze waterdicht zijn, maar een extra waterafstotende laag kan nooit kwaad. Het geeft je laarzen namelijk een extra laag bescherming tegen water en vuil. Spray je laarzen vooral met nat weer goed in met waterafstotende spray om ze extra te beschermen.

Opbergen

Bewaar je laarzen op een goed geventileerde plek. Een te warme ruimte kan je laarzen namelijk doen uitdrogen.

Gebruik schoenspanners wanneer je je laarzen niet draagt. Hierdoor blijven ze netjes in model en krijg je geen kreukels bij bijvoorbeeld de enkels door het dubbelvouwen.

Dit waren de belangrijkste dingen om je laarzen zo mooi mogelijk te houden. Hoe vaak maak jij je rijlaarzen schoon? 

bron: countryandstable

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *