Zo kun je paardenborstels schoonmaken en ontsmetten

Een paard schoon krijgen met vieze borstels is een onmogelijke opgave. Ik probeer mijn borstels naar iedere poetsbeurt zo schoon mogelijk te houden. Ik klop mijn borstels altijd uit en probeer de haren er zoveel mogelijk uit te halen met een roskam. Naar verloop van tijd worden ze zo vies, dat ze een grondige schoonmaakbeurt nodig hebben.

Niet alleen is het moeilijk om een paard schoon te krijgen met vieze borstels, ook is het beter voor je borstels om ze goed te onderhouden. Hierdoor gaan ze namelijk langer mee en hoef je minder vaak nieuwe borstels te kopen.

Het regelmatig ontsmetten van je borstels is ook belangrijk om ziektes te voorkomen. Schimmels of ziekte zoals rainrot kunnen gemakkelijk worden overgedragen via borstels. Zeker wanneer je dezelfde borstels voor meerdere paarden gebruikt.

Hoe kun je borstels schoonmaken en ontsmetten?

Allereerst zorg ik ervoor dat ik zoveel mogelijk vuil en haren uit de borstels haal. Dit doe ik met behulp van de roskam of een hoevenkrabber. Ook je borstels tegen de muur of de grond helpt om viezigheid en haren uit de borstel te krijgen.

Voor het schoonmaken van mijn borstels gebruik ik altijd Biotex. Daar voeg ik af en toe nog Dettol aan toe om de borstels te ontsmetten. Ik maak een sopje van warm water en Biotex en eventueel nog een beetje Dettol. Hierin laat ik de borstels minimaal een uur weken. Het meeste vuil is nu uit de borstels verdwenen. Je kun de borstels nog schoner maken door ze tegen elkaar aan te wrijven, zodat alle vuil restjes uit de borstels komen.

Spoel je borstels nu goed uit en laat ze buiten of binnen bij de verwarming drogen. Denk erom dat je ze goed uitspoelt en geen zeep resten laat zitten, dit kan gaan irriteren bij je paard.

Hoe was jij je paardenborstels? En hoe vaak was jij je borstels?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *