Horsenality, wat is de persoonlijkheid van jouw paard?

Snap je soms niet waarom jouw paard bepaalde dingen doet en een ander zijn paard zicht heel anders gedraag? Dan is het tijd om iets te weten over horsenalities! Horsenalities komen uit de Parelli methode en zijn bedoeld om gemakkelijk de karaktereigenschappen van jou paard te kunnen identificeren. Als je meer weet over de horsenality van jouw paard kun je beter inspelen op het karakter van je paard. In dit artikel leg ik je uit wat horsenalities zijn en welke horsenalities er zijn.

Waarom is het belangrijk om iets over horsenality van je paard te weten?

Het kan een groot verschil maken wanneer je weet of je paard zelfverzekerd, onzeker, introvert, extrovert, gedreven wordt door spellen of door eten. Het ene paard vindt voetballen geweldig en het andere paard vindt het doodeng. Wanneer jij je paard begrijpt kun je pas echt een goede band opbouwen.

Sinds ik erachter kwam dat mijn paard een left-brain extrovert is, begreep ik veel beter waarom ze bepaalde dingen doet en waarom ze op een bepaalde manier reageert. Hierdoor is onze band veel beter geworden.

Verschillende eigenschappen

Paarden kunnen net als mensen extrovert of introvert zijn. Daarnaast zit het verschil in of je paard met zijn linkerhersenhelft denkt of met zijn rechterhersenhelft. Hieronder leg ik je deze begrippen uit.

Extrovert

Extroverte paarden hebben veel energie, bewegen veel en ze reageren snel op dingen. Ook hebben de neiging om te gaan rennen of op hol te slaan.

Introvert

Introverte paarden hebben minder energie, zijn langzamer, hebben de neiging om stil te gaan staan en reageren langzamer.

Left-brain

Left brain paarden zijn dominant, zelfzekerd, moedig, kalm en tolerant. Ze voelen zich sneller op hun gemak.

Right-brain

Right brain paarden zijn meer onderdanig, angstig, onzeker, zenuwachtig en zijn erg reactief. Ook voelen ze zich minder snel op hun gemak.

De horsenalities

Horsenalities zijn er in de volgende combinaties.

Right-Brain Extrovert  (RBE)

Dit paard moet constant gerust gesteld worden, omdat dit paard snel bang is. Je moet de dingen eenvoudig houden, omdat hij snel in de war raakt. Een right-brain extrovert paard vindt het moeilijk om rustig te blijven, zeker als er mensen bij hem zijn.

Right-Brain Introvert   (RBI)

Dit is een verlegen, timide, in elkaar krimpend paard. Het vermijdt druk, door zich in zichzelf terug te trekken. Met dit paard moet je veel geduld hebben. Wacht tot hij uit zijn schulp kruit. Wanneer dit paard je vertrouwd zal hij jou ook meer aanbieden.

Left-Brain Extrovert     (LBE)

Een left-brain extrovert paard heeft een speels karakter en kan niet stilstaan. Dit paard heeft het nodig om interessante dingen te doen. Hij is geobsedeerd om te leren, hij heeft variatie nodig en nieuwe dingen om het leuk te houden.

Left-Brain Introvert     (LBI)

Een left-brain introvert paard leest mensen als een open boek. Hij weet wat je wilt en hij gaat het je niet geven, behalve als je hem goed behandelt. Ook al lijkt hij eigenwijs en lui, hij is niet lui in zijn hoofd. Bij dit paard is het belangrijk om met beloningen te werken.

Wat is de horsenality van jouw paard?

bron: Parelli, allabouthorses.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *