Hoe kun je droes herkennen, behandelen en voorkomen?

Droes is een zeer besmettelijke paardenziekte, veroorzaakt door een bacterie (Streptococcus equiequi). De bacterie veroorzaakt een ontsteking in de slijmvliezen van de neus en keel, en abcesvorming in een of meerdere lymfeknopen bij het hoofd en de hals. Normaal gesproken breken de abcessen vanzelf, waarna de paarden vaak snel opknappen. De bacterie komt voornamelijk voor in de neusuitvloeiing en het pus dat uit abcessen komt. Hierdoor kunnen andere paarden besmet raken als ze drinken uit dezelfde waterbakken of sociaal contact hebben. 

Symptomen van droes

Vaak ontwikkelen paarden binnen 2 tot 14 dagen na de besmetting de volgende symptomen:

 • Hoge koorts, hoger dan 39 graden.
 • Het paard eet niet.
 • Dikke witte tot gele neusuitvloeing.
 • Gezwollen lymfeklieren.

Meestal blijft een besmetting beperkt tot de lymfeknopen bij de kaken en/of de lymfeknoop boven de keel. In een heel zeldzaam geval is er ook abcesvorming in andere lymfknopen in het lichaam, dit wordt ook wel verslagen droes genoemd, in deze gevallen is de kans op herstel klein.

Behandelen van droes

Droes kan niet worden behandeld met antibiotica, wat doorgaans wel wordt gebruikt om bacteriële ontstekingen te behadelen. Bij droes is er sprake van abces vorming, deze rijpt normaal gesproken, waarna ze doorbreken. Wanneer er antibiotica wordt gebruikt dan rijpt de abces niet. De abces krijgt door gebruik van antibiotica een dikke taaie wand en blijft langdurig zitten.

De abcessen moeten op een natuurlijke wijze rijpen. Wanneer het abces rijp is breekt deze door naar buiten of naar binnen in de luchtzak. De pus komt dan in de luchtzak. Het paard hoest dit zelf weer op. Paarden hebben koorts, zijn niet helemaal fit en presteren slecht wanneer ze droes hebben. Volledige rust is voor paarden het belangrijkste om zo snel mogelijk te herstellen.

Alleen in enkele gevallen wordt er wel antibiotica gegeven, wanneer de abcessen op gevaarlijke plaatsen in het lichaam zitten, omdat dit anders dodelijk kan aflopen. Bijvoorbeeld wanneer de abcessen in de buik ontstaan of abcessen in de keel die de luchtwegen dreigen af te sluiten. Bij ernstige benauwdheid is het soms nodig om een canule in de luchtpijp aan te brengen. Ook is het soms nodig om abcessen door de dierenarts door te laten prikken.

Na het verdwijnen van de laatste symptomen blijven besmette paarden de bacterie nog ongeveer 6 weken uitscheiden. Sommige paarden worden drager en blijven de bacterie soms levenslang uitscheiden zonder ziek te zijn.

Voorkomen van droes

Droes voorkomen kan alleen als het contact met andere paarden wordt vermeden. Zodra je paard in contact komt met andere paarden is droes nooit helemaal te voorkomen. Ook kan het paard besmet raken via mensen die in contact komen met andere paarden. Met de volgende maatregelen wordt het risico op besmetting met droes kleiner:

 • Houd een nieuw paard eerst 2 tot 3 weken apart en neem iedere dag de temperatuur van het paard op. Wanneer het paard in deze periode geen koorts heeft gehad, kan het bij de andere paarden gestald worden.
 • Zorg dat de stallen goed geventileerd worden.
 • Zorg ervoor dat er niet te veel paarden op stal staan.
 • Doe schone kleren aan wanneer je bij een andere stal of op wedstrijd bent geweest. Was ook altijd je handen wanneer je in contact bent geweest met andere paarden.
 • Gebruik op wedstrijden en tijdens buitenritten altijd je eigen water- en voeremmer.
 • Laat je paard bij of op je eigen trailer staan en vermijd vastzet plaatsen waar andere paarden hebben gestaan.
 • Leen geen hoofdstellen, bitten, borstels, etc.

Bij twijfel kan je de dierenarts raadplegen. Een dierenarts kan een abces aanprikken of een keelswab nemen en de bacterie kweken. 

bron: paardendrogist.nl, Paardenkliniek De Raaphorst

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *