Hoe meet je de bitmaat op?

Er zijn zoveel verschillende bitten te verkrijgen, dat het moeilijk is om de juiste voor je eigen paard te kiezen. Wat voor type bit je ook kiest, het belangrijkste is dat het bit goed past. Bitten zijn te krijgen in verschillende maten in centimeters.  Ik leg je in dit artikel uit wat de juiste bitmaat is voor je paard en hoe je dit kunt meten.

Hoe hoort een bit te zitten?

Een bit hoort aan beide zijden van de mond van je paard een halve centimeter over te hebben. Verschillende onderdelen, van het mondgedeelte, van een bit zijn specifiek gemaakt voor verschillende onderdelen in de mond van je paard. Om een bit zo effectief en stabiel mogelijk te laten liggen in de mond, wil je dat het bit goed op zijn plaats zit.  Je wilt daarom geen bit wat te veel uitsteekt aan beide kanten van de mond en niet dat je bit wat geen ruimte heeft aan beide kanten van de mond. Tevens kan een te klein bit de mondhoeken beschadigen.Hoe meet je de breedte van een bit?

De breedte van een bit wordt gemeten tussen de ringen van het bit. Bij watertrens bitten meet je het bit vanaf het gat waar de ring doorheen gaat naar het andere gat waar de ring doorheen gaat. Bij een stang is de bitmaat tussen de scharen in.

Het kan zijn dat je geen oud en passend bit hebt, omdat je bijvoorbeeld een nieuw paard hebt gekocht, dan kun je ook op een andere manier de bitmaat meten. Neem hiervoor een stuk touw, wat in de mond van je paard past, van ongeveer 30 centimeter. Maak een knoop ongeveer 5 centimeter van het einde van het touw. Steek het door de mond van je paard, met de knoop aan één kant tegen de mond aan. Markeer de andere kant van het touw of plak het af met een stukje tape. Zorg er wel voor dat je aan iedere kant 0,5 centimeter overhoud. Meet dit touw nu op, en dan weet je de lengte van je bit. Hieronder een tabel met de meest gangbare maten.

Grootte pony/paardBitmaat
A pony9,5 cm
A, B en C pony’s10,5 cm
Grote C, D en E pony’s11,5 cm
Grote E pony’s en kleine tot middelgrote paarden12,5 cm
Middelgrote en grote paarden13,5 cm
Grote paarden14,5 cm

 Hoe dik moet een bit zijn?

De dikte van het bit wordt gemeten bij het gedeelte waar de ringen doorheen zitten. De dikte van het bit hoe zacht het bit is voor de mond. De dikte van het bit moet overeenkomen met het type paard en zijn mond. Ook is de rijstijl van de ruiter bepalend voor de dikte van het bit. Als je niet te veel in de mond trekt, kun je gerust met een dunner bit rijden. Wanneer je toch iets harder bent in de mond van het paard, is het beter om een dikker bit te hebben.

Wanneer je een bit koopt, is het belangrijk dat je zeker weet dat deze comfortabel zit. Zorg er voor dat je het bit zo nodig nog terug kunt brengen.  

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *