DIY: Uitrijdeken maken

Uitrijdeken? Je zult je vast afvragen waarom je deze moet gebruiken. In de winter is een uitrijdeken een must voor je geschoren paard of pony. Het voorkomt dat de billen en de nieren van je paard te snel afkoelen na het rijden, het is dus gezonder voor je paard. Zelf een uitrijdeken maken is niet moeilijk, en dat laat ik je in dit artikel zien.

Wat heb je nodig?

 • Twee fleecedekens
 • Klittenband
 • Gewone deken als patroon
 • Naaimateriaal
 • Veter of lang stukje stof (eventueel)
 • Stof voor de bies/afwerkingsrand (eventueel)

Hoe maak je een uitrijdeken?

 1. Doe de twee fleece dekens op elkaar. Gebruik een gewone deken als patroon, leg deze op de twee fleece dekens. Knip ongeveer 1 cm langs de bovenste rand, dit is voor het aan elkaar stikken van de twee helften.
 2. Stik de twee helften aan de bovenkant aan elkaar vast.
 3. Leg de fleece deken nu op de rug van je paard met het zadel erover heen. Teken het zadel erop af, zo weet je waar het gat van het zadel moet komen. Knip dit uit.
 4. Knip ook het stuk wat op de schoft ligt door.
 5. Naai nu een paar keer heen en weer langs de afgeknipte kanten, om er voor te zorgen dat het niet gaat raffelen. Dan kun je nog een bies/afwerkingsrand toevoegen voor een mooier resultaat.
 6. Naai dan klittenband vast aan het doorgeknipte stuk wat op de schoft ligt.
 7. Je kunt eventueel nog aan de onderkant van de achterkant een lusje maken en een veter of een stukje stof naaien, zodat je de deken vast kunt zetten tegen het opwaaien.

Gebruik jij in de winter ook altijd een uitrijdeken? Waarom wel/niet?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *