DIY: Sjabrak / Zadeldekje maken

Wat is er nou leuker dan rijden met je eigengemaakte sjabrak? Het is super origineel en je dekje kan je helemaal naar eigen wens ontwerpen. Hieronder leg ik je uit hoe gemakkelijk het eigenlijk is om je eigen zadeldekje te maken.

Wat heb je nodig om je eigen sjabrak te maken?

  • Een bestaand zadel dekje
  • Stevige zwarte (of iets wat jij mooi vind), niet elastische stof voor de binnenkant
  • 1 dekbed (bij Ikea 3 euro)
  • Mooie gekleurde stof voor de bovenkant van je sjabrak
  • Een stof voor de rand van het sjabrak
  • Naai materiaal
  • Stevige stof voor de lussen

Hoe maak je zelf een sjabrak?

Eerst trek je de omtrek van het bestaande dekje over op het overtrekpapier of op de krant, dit gebruik je als mal voor het nieuwe dekje. Dan knip je die vorm uit de zwarte stof en uit de gekleurde stof. Uit het dekbed knip je ook dezelfde vorm. Je kunt ook het dekbed dubbelvouwen. Zorg dat je een beetje ruimte over houdt voor de naden, dus knip alles iets groter uit dan dat het oude dekje was. De stukken stof naai je dan allemaal in een keer aan elkaar, onderop de zwarte stof, dan het dekbed en bovenop de gekleurde stof. Daarna stik je de lijnen erin. Je kan hier ook bijvoorbeeld ruitjes, vierkantjes, golfjes of een ander leuk patroon van maken.

DIY: Maak zelf een zadeldekje

Als laatste moet je er een rand opzetten, dit is het moeilijkste gedeelte van het dekje. Je knipt een hele lange strook van de stof die je er als rand omheen wil zetten, die stik je om het sjabrak heen, langs de rand waar stoffen aan elkaar vast zitten. Eventueel kun je de rand ook iets verder naar binnen vast zetten als je een bredere rand rond je dekje wil. Die rand vouw je daarna weer om naar de onderkant, waarna je die ook nog een keertje vastzet.

Om ervoor te zorgen dat je sjabrak goed blijft liggen moeten er nog lussen aan gemaakt worden. De lussen onderaan het sjabrak waar je normaal de singel doorheen haalt zijn het simpelste. Neem een ste

vige brede strook stof en naai die op dezelfde plaats als bij het oorspronkelijke dekje aan je zelf gemaakte sjabrak vast.  Zorg ervoor dat de band niet strak zit zodat je de singel er nog onderdoor kunt halen.

Sjabrak versieren

Als het dekje af is kun je het natuurlijk nog versieren door er bijvoorbeeld een strikje op te naaien, of door er knoopjes op te maken. Let erop dat de versiersels niet onder het zadel terecht kunnen komen, want daar zal je paard last van krijgen. Maak ook de versiersels goed vast want juist zulke dingen laten snel los. Nu heb jij je zelfgemaakte zadeldekje!

Je kunt nog veel meer bijpassende spullen maken, op deze website staan nog veel meer dingen om zelf te maken voor je paard. Kijk dus even rond!

Eén reactie Voeg de jouwe toe

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *