DIY: Hooinet maken

Een hooinet is veelzijdig te gebruiken en daarom super handig. Een hooinet kun je gemakkelijk in de trailer ophangen, voor voer onderweg. Je kunt een hooinet ook gebruiken als slowfeeder. Als je een fijnmazig net hebt kan je paard veel minder snel eten. Dit kan ook nog eens de verveling tegen gaan op stal. Het zelf maken van een hooinet is niet moeilijk en ik heb natuurlijk weer een uitleg voor jullie gemaakt.

Wat heb je nodig?

 • Schaar
 • 10-12 lange (stro)touwtjes van ongeveer 2 meter lang.
 • Extra touw om het hooinet mee op te hangen.
 • Liniaal of meetlint

Hoe maak je een hooinet?

 1. Knip alle touwtjes even lang. Zorg er voor dat je zo weinig mogelijk knopen in je touw hebt, dit knoopt namelijk makkelijker.
 2. Neem alle touwtjes bij elkaar en leg één grote knoop bovenin.
 3. Als je het handig vindt kun je deze knoop ergens aan hangen zodat je meer overzicht hebt tijdens het knopen.
 4. Neem nu twee touwtjes naast elkaar en knoop deze aan elkaar. Doe dit op ongeveer 10 cm onder de grote knoop. Je kunt eventueel een dubbele knopen maken voor zekerheid.
 5. Ga door naar de volgende twee touwtjes en knoop deze ook aan elkaar vast op dezelfde afstand van de grote knoop. Herhaal dit tot alle touwtjes zijn geknoopt.
 6. Knoop vervolgens weer op 10 cm afstand van de vorige knoop twee touwtjes aan elkaar. Neem nu het rechter touwtje van de ene knoop en het linker touwtje van de andere dichtbij zijnde knoop. Herhaal dit weer tot alle knoopjes op deze rij zijn geknoopt.
 7. Herhaal stap 6 totdat je het grootste gedeelte van je touw hebt gebruikt.
 8. Maak bij de laatste rij knopen een lus aan de knoop.
 9. Doe nu het extra touwtje door al deze lussen heen. Deze hoef je niet vast te maken, want door deze opening doe je het hooi in het net. Daarnaast kun je het hooinet aan dit touw ophangen.

In onderstaande video kun je stap voor stap meekijken hoe je een hooinet maakt.

Het maken van een hooinet kun doen met stro touwtjes, maar als je liever iets meer kwaliteit hebt kun je ook gewoon touwtjes kopen. Je kunt zoals in deze uitleg 10 tot 12 touwtjes gebruiken, maar ook meer. Door meer touwtjes te gebruiken wordt het net groter. Je kunt door minder afstand te nemen tussen de knopen het net fijnmaziger maken.

Heb jij al een hooinet? Waar gebruik jij deze allemaal voor?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *