10 paardenfilms die alle paardenliefhebbers moeten zien

Het begint al weer echt koud te worden buiten. Niets is dan fijner om lekker op de bank te zitten met de kachel aan en paardenfilms te kijken. We hebben voor jou een lijstje gemaakt met 10 paardenfilms die jij deze winter kunt kijken.

1. War horse

Het verhaal gaat over de band tussen een jongen en zijn paard ‘Joey’. Aan hun vriendschap komt een einde als ‘Joey’ wordt verkocht aan het leger. ‘Joey’ wordt naar het Franse oorlogsfront gestuurd tijdens de Eerste Wereldoorlog. De jongen zelf is te jong om zich bij het leger aan te sluiten. Toch reist hij naar Frankrijk om zijn vriend terug te halen.

2. The horse whisperer

Als een jong meisje (gespeeld door Scarlett Johansson) een zwaar ongeval krijgt met haar paard, raken ze allebei zowel lichamelijk als ook geestelijk enorm beschadigd. De moeder van het meisje is erg geraakt door het verdriet van haar dochter. Ooit heeft ze gehoord van de ‘paardenfluisteraar’. Ze besluit om hem om hulp te vragen. Ze ondervinden dat zijn gave niet alleen dieren helpt, maar ook een positieve invloed heeft op mensen.

3. Seabiscuit

De film gebaseerd op het boek van Laura Hillenbrand, dit waargebeurde verhaal gaat over het renpaard Seabiscuit. Het verhaal speelt zich af in de jaren ’30. De recessie kwelde ook de bevolking van de Verenigde Staten. Hoofdrolspeler Red leidt een zwaar bestaan. Om het hoofd boven water te houden, schrijft hij zich geregeld in voor bokswedstrijden. Tijdens zo’n wedstrijd verliest hij één van zijn ogen. Gelukkig komt dan racepaard ‘Seabiscuit’ op zijn pad. Hij won tegen alle voorspellingen in bijna alle races waarin hij startte.

4. Black Beauty

De roman ‘Black Beauty’ van Anna Sewell is wereldwijd één van de meest geliefde dierenverhalen. Het boek is al meerdere keren verfilmd, maar de versie uit 1994 is volgens de kenners het dichtst bij het boek gebleven. De film gaat over een zwart paard met een opmerkelijk witte bles op het voorhoofd. In de film zien we hoe ‘Black Beauty’ door samenloop van omstandigheden van het platteland in Londen terechtkomt. Dit gaat letterlijk niet zonder slag of stoot! Uiteindelijk wordt ‘Black Beauty’ opgenomen in een liefdevolle familie.

5. The black stallion

Tijdens een cruise langs de kust van Afrika ziet de jonge Alec een wilde, zwarte hengst. Het begint te stormen, het schip vergaat en Alec spoelt samen met de zwarte hengst aan op een eiland. Ze bouwen samen een erg hechte band op en na verloop van tijd worden ze gered. Het paard wordt in de stal van een voormalig paardentrainer geplaatst. Deze ontdekt al snel dat de hengst getalenteerd is. Het duurt niet lang voordat Alec en het dier hun eerste wedstrijd winnen.

6. Dreamer

Ben Crane (Kurt Russell) was ooit een succesvolle renpaardenfokker. Maar nu zijn stal leeg is werkt hij als paardentrainer voor de onsympathieke Palmer. Hij gaat zo op in zijn werk, dat hij niet in de gaten heeft dat zijn dochtertje Cale hem nodig heeft. Op een dag dat ze eindelijk mee mag, ziet ze hoe het jonge paard Soñador valt en haar been breekt. Ben krijgt zijn ontslag en het paard wordt zonder pardon door Palmer afgeschreven. Cale ziet maar één oplossing; ze wil haar vader trots maken door wedstrijden te winnen met het afgeschreven paard Sonador. Hoewel het er lang naar uitziet dat Cale dit niet gaat lukken, wint ze samen met Sonador dan toch een wedstrijd. De film ‘Dreamer’ is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een afgekeurd renpaard met de naam ‘Mariah’s storm’.

7. Hidalgo

‘Hildalgo’ gaat over overwinnen. De film is gebaseerd op een waar gebeurd verhaal. Frank T. Hopkins, een van de beste paardrijders op de lange afstanden, brengt z’n tijd door als artiest in Wild West shows. Z’n claim dat zijn paard Hidalgo het beste ter wereld is valt niet in goede aarde bij een Arabische sjeik, die hem uitnodigt dit te bewijzen in een 5.000 kilometer lange race dwars door de woestijn. Niet alleen moeten paard en ruiter zich door de hitte heenslaan, ook moeten ze het hoofd bieden aan de snode plannen van andere deelnemers.

8. Spirit: Stallion of the Cimarron

Deze film is een tekenfilm van Dreamworks. Het verhaal gaat over wilde mustanghengst die ontembaar is! Uiteindelijk zal ook de kolonel van het leger, die ‘Spirit’ gevangen weet te nemen, dit moeten onderkennen. Tijdens zijn pogingen om te ontsnappen krijgt hij hulp van indianenjongen ‘Little creek’. Tussen hen ontstaat een bijzondere vriendschap. Uiteindelijk is het deze jongen, die ‘Spirit’ zijn vrijheid teruggeeft.

9. Flicka

Een klassiek verhaal over een jonge meid  die een wilde hengst temt. Katy leeft op de familieranch in Wyoming. Ze vindt een wild paard, maar haar vader zegt dat ze het beest onmogelijk kan houden. Katy wil haar vader bewijzen dat het wel degelijk mogelijk is het dier op te voeden.

10. National velvet

Elisabeth Taylor verwierf grote faam door deze klassieker uit 1944. Als Velvet Brown bewaarheidt zij de droom van vele meisjes: een paard winnen en hem tot een kampioen maken. Samen met haar vriendje Mi Taylor besluit ze om met haar paard ‘The Pie’ mee te doen aan wedstrijden. Samen gaan zij een intensief trainingstraject in. In die tijd mochten alleen jongens zich inschrijven voor wedstrijden, daarom vermomt Velvet zich als jongen. Na een spannende race, komen Velvet en ‘The Pie’ als eerste over de finish. Als Velvet hierna uitgeput raakt en door een dokter wordt onderzocht, ontdekt de organisatie dat ze een meisje is. Velvet en haar paard worden gediskwalificeerd.

Wat is jou favoriete paardenfilm?

 

Bron: dehoefslag, horsegloss, alletop10lijstjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *